Acomodare cu apa

Acomodare cu apa

Informatiile care urmeaza pot fi utile celor care au decis sa invete sa inoate dar au trecut de anii copilariei si doresc sa treaca prin procesul de acomodare cu apa.

Apa este datatoare de viata, de aceea oamenii stravechi au fost pe deoparte obligati sa se stabileasca langa un curs de apa pe de alta parte au fost atrasi de ea.

Aceasta legatura a omului incepe chiar inainte de nastere, apa in care se dezvolta in care creste il inconjoara pana in momentul nasterii.

Apa poate sa fie placuta sau….. nu chiar. Depinde de relatia pe care o avem. Frecvent frica ne impiedica sa relationam cu apa.

Factorii care alimenteaza aceasta frica sunt:

Sa presupunem ca e vara, suntem la mare si intram in apa. La o temperatura a apei de 24 de grade diferenta dintre corp si apa creeaza o sensatie placuta, sa ma racoresc. Insa dupa 15-20 de minute de inactivitate incepe sa-mi fie frig adica senzatia nu mai este de placere. Apare frica de imbolnavire.

– Valurile fac ca apa marii sa fie in continua miscare, percep miscarea apei ca o instabilitate care ma dezechilibreaza. Chiar si intr-un bazin sunt valuri, desigur ele nu pot fi comparate cu cele din mare dar exista.

In bazin aceste valuri sunt generate de pompele de recirculare a apei sau si de catre cei care inoata iar valurile accentueaza starea de nesiguranta, mediul acvatic este instabil si pentru cei care nu sunt familiarizati cu ea va fi o provocare. Sensatia de pierdere a echilibrului in combinatei cu un control scazut asupra pozitiei corpului alimenteaza frica de a nu putea respira chiar si la o adancime in care ajungem cu picioarele jos.

– Densitatea apei afecteaza dinamica miscarilor. Ganditiva la diferenta dintre a merge pe uscat si acelasi mers in apa. In consecinta miscarile in apa sunt mai lente si se realizeaza mai incet. Neputinta de a cotrola miscarile si implicit corpul genereaza frica.

Poate ce ma mare problema a incepatorului o reprezinta scufundarea capului sub apa. Submersia presupune controlul respiratie si familiarizarea cu aceasta senzatie, intra apa in nas, urechi. Poate cu putin noroc macar gura ramane inchisa si nu se inghite apa din bazin.

Pentru multi cursanti aceasta este cea mai dificila parte cand actul involuntar al respiratie trebuie constientizat si executat in momentul potrivit. Acum cand stati in fata calculatorului si cititi aceste randuri sunteti constient de respiratia Dvs. ? In mod normal in stare de repaus nu suntem constienti de respiratie, abia cand ea se accelereaza incepem sa realizam ca trebuie sa inspiram mai adanc pentru a asigura organismului oxigenul de care are nevoie.

Vestea incurajatoare este ca toate aceste probleme pot fi invinse, deci nu abandonati decizia de a inota. Cu putina determinare din partea Dvs, si cu ajutorul instructorului prin intermediul unor exercitii simple puteti reface acea legatura cu apa astfel cursul de inot devine o banalitate si inotul o placere sanatoasa !

Ghitea Remus, instructor de inot

Code007