Importanta miscarilor incrucisate

Sa invatam impreuna despre importanta miscarilor incrucisate

Creierul uman este alcatuit din doua emisfere – stanga si dreapta – legate intre ele prin corpul calos. Ambele emisfere au functii diferite.

Emisfera stanga este responsabila pentru gandirea logica, analitica, detalierea informatiilor, gandirea matematica si tot in emisfera stanga se afla centrul de vorbire.

Emisfera dreapta este raspunzatoare de creativitate, arta si muzica.

Stresul poate bloca capacitatea de transmitere a informatiilor prin nervuri si astfel survin dificultatile de invatare, si problemele de coordinare. Pentru rezultate de succes in invatatura si in viata este nevoie de sanatate si de functionarea echilibrata si in armonie a celor doua emisfere.

 

 

Partea dreapta a corpului este coordonata de emisfera stanga, iar partea stanga a corpului este coordonata de emisfera dreapta.

In anii ’60, doi psihologi specializati in pedagogie, Doman si Delacato au descoperit ca miscarile incrucisate echilibreaza cele doua emisfere. Chiar si mersul pe loc imbunatateste coordonarea, activeaza creierul, stimuleaza circulatia limfei, imbunatateste capacitatea de concentrare si memoria, favorizeaza cresterea performantei si ajuta la buna dispozitie.

Functiile neurale se incruciseaza, intaresc sistemul nervos, dezvolta capacitatile mentale. Inainte de activitatile care cauzeaza stres este indicat efectuarea de exercitii incrucisate. Pot fi orice tip de exercitii in care se foloseste mana si piciorul opus.

 

 

Daca ne gandim bine, toti dintre noi incepem cu acest tip de miscare, mai exact in timpul nasterii. Bebelusii la varsta de aproximativ 8 luni incep sa se tarasca. Acest tip de miscare ii pregateste pentru citit si scris. Unii copii scapa aceasta etapa, iar la acesti copii intervin mai des dyslexia, balbaitul, strabismul. In programul nostru aceste tipuri de exercitii sunt aplicate pentru corectare, combaterea stresului de invatare si imbunatatirea coordinarii.

 

 

Code007